Familjeterapi Stockholm


Sliter relationerna i familjen på er?

Familjerelationer är bland det viktigaste vi har i våra liv och vi mår inte bra om de är dåliga. Präglas er familj av konflikter som gör att ni mår dåligt? Vill ni hitta verktyg så alla kan må bättre? Förståelse är ofta första steget. Men det är inte alltid lätt. Vi kan hjälpa er att finna sätt att prata, lyssna och förstå varandra bättre.

Förbättra familjens och individernas mående

Genom familjerelaterade samtal hos Familjen Psykologi kan familjemedlemmarna hitta nya sätt att förhålla sig till varandra och få hjälp att bryta negativa mönster. Ofta resulterar det i att familjen börjar utveckla nya konstruktiva och hållbara sätt att kommunicera med varandra. I sin tur leder det till ett förbättrat mående hos de enskilda individerna.

Familjen Psykologi arbetar med utgångspunkt från att människan alltid befinner sig i sitt sammanhang. Vi har ett relationellt perspektiv som utgår från att goda relationer i familjen ligger till grund för ett gott mående hos individen. Genom att stärka banden mellan individerna i en familj stärker vi också den enskilda individens styrkor och ökar möjligheterna att få stöd och hjälp av dem som är allra viktigast för oss.

Familjeterapi Stockholm

Hur går familjeterapi till?

Rent praktiskt går det till så att vi träffas, fysiskt eller digitalt, så att alla får berätta på sitt sätt, hur de har det i er familj. Till det första mötet kommer ibland bara de vuxna i familjen och ibland kommer alla. Det bestämmer ni själva. Det vanliga är dock att formen är en variant av gruppterapi. För att förstå vad det är ni behöver hjälp med behöver vi höra hur ni ser på era styrkor och svårigheter som präglar relationerna i er familj. Då kan vi tillsammans hitta de bästa arbetssättet för att ni i framtiden ska kunna hjälpa er själva. 

Terapi där alla kommer till tals

Vanligtvis träffar vi en familj mellan fem och tio gånger, ibland i olika konstellationer under olika tillfällen. Målet är att alla medlemmar i familjen ska ha fått komma till tals och även ha fått berätta för andra i familjen om sina perspektiv. Att alla får dela med sig av sina känslor är viktigt för att ni ska kunna gå vidare med en utökad förståelse för varandras perspektiv och känslor. 

Även om det skaver endast mellan några individer i en familj så påverkas alla i familjen. De direkt inblandade är kanske de som behöver mest hjälp, men många gånger kan det vara bra för hela familjen att få mötas och prata med hjälp av en utomstående. Speciellt viktigt blir det om slitningarna har pågått länge och om det är mellan föräldrarna som det finns någon typ av konflikt.

Familjen – ett system

Vanligtvis är terapin mer effektiv och framgångsrik desto fler av familjemedlemmarna som deltar. Inom familjeterapi ses familjen som ett system och varje medlem är en del i detta system. För att nå framgång i att förbättra relationerna inom familjen, är det med andra ord viktigt att alla delar i systemet är engagerade. Engagemanget gör också att familjen kämpar tillsammans som ett lag mot det som upplevs som besvärligt i relationerna till varandra.

Hjälp till familjer

Vilka familjer kan vi hjälpa?

Till Familjen Psykologi är alla familjer välkomna. Hur problemen ser ut är olika för alla familjer. För en del är det svårt då babyn föds. Andra upplever småbarnsåren som krävande. Även skoltiden och tonåren kan kännas utmanande. Ibland drabbas familjen av separation, sjukdom eller att någon försvinner för evigt.

Det finns ingen tröskel som ni måste över eller en diagnos som ni måste ha för att få vår hjälp. Det enda som behövs är att ni vill ha hjälp att må bättre. Boka ett första samtal hos oss så hittar vi formen för hur vi kan arbeta tillsammans.

Familjeterapi Stockholm

När passar familjeterapi?

Till oss på Familjen Psykologi kan ni komma om ni till exempel har:

  • svårt att lyssna på varandra och ofta känner er missförstådda.

  • svårigheter att samarbeta.

  • lätt att hamna i konflikt med varandra.

  • gått igenom en kris i familjen, eller en kris på individnivå som påverkar alla andra familjemedlemmar.

  • problem att få till vardagen utan att det resulterar i missnöje och dispyter.

  • olika syn på barnuppfostran vilket gör vardagen konfliktfylld och svår.

  • en familjemedlem med diagnos som påverkar övriga i familjen.

  • då någon i familjen mår dåligt.

Familjeterapi vid separation

En separation eller en skilsmässa är en jobbig process för alla inblandade. Det är vanligt med starka upplevelser och känslor som det kan vara svårt att tala med varandra om. Många människor upplever att de behöver utomstående hjälp och stöd för att komma över krisen och för att kunna bygga upp ett nytt liv efter separationen. Många viktiga frågor gällande barnen måste också lösas. Vi på Familjen Psykologi hjälper er att lyssna på varandra och att hitta nya sätt att bli ett tryggt föräldrapar. Vi utgår alltid från ett barnfokus och är måna om att lyfta barnens välmående och rätt till båda föräldrarna.

Familjeterapi för bonusfamiljer

Att leva i en bonusfamilj är en stor förändring för alla. Inte minst för barnen. Ofta kan protesterna vara kraftiga och det kan vara svårt att få ihop vardagspusslet med mina barn och dina barn, ex-partners och nätverk. Frustration, tvivel och skuldkänslor blandade med en innerlig önskan att allt ska bli bra, är vanliga känslor hos de vuxna. Utvecklingsfasen som hör till en bonusfamilj kan ta tid och vara smärtsam. Det är viktigt att bonusfamiljen får förståelse för situationen, och för varandra, för att kunna bygga upp en trygg och fungerande vardag. Vi kan hjälpa er så att alla kommer till rätta i era nya familjer.

Familjestöd psykolog

Familjer med vuxna barn

Dålig kommunikation mellan föräldrar och vuxna barn kan vara svår att bära för alla oavsett vilka åldrar man är i. Man kanske har haft en bild av hur relationerna ska fortsätta att utvecklas under livet, men hinder gör att man inte når varandra som man önskar. Hos oss kan ni mötas, hela den vuxna familjen, eller två och två, för att tillsammans med oss hitta sätt lösa upp knutar, så att ni kan umgås på ett sätt där ni alla mår bättre, och får ut mer av era viktigaste relationer i livet.

Föräldrastöd i Stockholm

Föräldrastöd ses ofta som en del inom familjeterapi. Denna typ av terapi är dock endast riktad till föräldrar.

Många föräldrar kan känna sig otillräckliga och oroliga. Föräldrastödet är till för dem som upplever ett lidande i föräldraskapet. Det betyder att terapin riktar in sig på att hjälpa föräldrar att bemöta sitt barn på ett stödjande och positivt sätt, samt att hantera sin egen oro, ångest eller stress, som grundar sig i utmaningarna i att vara förälder.

Självklart kan de negativa känslorna ha sin grund i att barnet inte mår bra. Barnets situation och hjälp till barnet är dock inte i fokus i föräldrastödet, utan hur föräldern ska hantera sina egna känslor som uppkommer när ett barn inte mår bra. En förälder som har svårt att hantera sina egna känslor är ett sämre stöd för barnet. Därför är föräldrastöd extra viktigt när ett barn blir tvunget att hantera en svår situation eller tid i livet.

Familjeterapi hos Familjen Psykologi

Vi har en varm och välkomnande mottagning centralt i Stockholm på Artillerigatan 28, dit ni som familj är välkomna. Vårt mål är att det ska vara en trygg plats där hela familjen känner sig bekväm. Många gånger kan det vara lite lättare att öppna upp sig på en plats som är neutral och fri från tidigare negativa upplevelser. Hör av dig till oss så kommer vi att hitta en väg framåt för er familj.